Stressad, svårt att sova?

Shirodhara – en  flera tusenårig gammal Ayurvedisk behandlingsmetod…

balance-865098_1280

Shirodhara är den behandling som många associerar till Ayurveda. Många har sett bilder på denna oljestråle som rinner i pannan.  Själva begreppet Shirodhara kommer från sanskrit, där Shiro betyder huvud och dhara betyder flöde, vilket innebär att anpassad varm olja flödar i pannan, där fokus ligger på tredje ögat. Detta är den punkt där det mänskliga medvetandet har sitt säte och många nerver är koncentrerade. Genom denna behandling uppnår man omedelbart ett lugn, där sinnet och nerver slappnar av och renas, eftersom trycket från oljan skapar en vibration, som penetrerar  in i nervsystemet och påverkar cerebrospinalvätskan. Värmen, trycket och den anpassade oljan gör att impulserna avbryts och kroppen går i in i vila.

För att titta lite närmare på vad denna behandling gör med oss, så handlar det om att lugna nervsystemet, balansera de djupgående delarna av hjärnan, stimulera det endokrina systemet. En fantastiskt behandling för de med sömnproblem, trötthet, stress, oro, emotionella obalanser, ångest, rädsla, huvudvärk och depression. Denna behandling förbättrar blodcirkulationen till hjärnan, vilket skapar en mental klarhet när djupa obalanser/ slaggprodukter elimineras. Humöret regleras och ger en känsla av avkoppling.

Shirodhara kan också hjälpa till vid posttraumatisk stress och hypertoni. Har nämligen visat sig vara väldigt bra för att sänka blodtrycket. Flertalet forsningsartiklar menar att denna behandling är mycket effektiv för de med sömnproblem och sömnstörningar, eftersom den på ett effektivt sätt eliminerar trötthet, återställer energin och upprättar harmoni.

 Ayurvedic shirodhara treatments

En shirodara behandling passar alla, även de som känner sig friska, pigga och vitala, eftersom den hjälper oss att bibehålla hälsan och öka välbefinnandet. Shirodhara ger större klarhet, lugn och förnyar kropp och själ, eftersom den balanserar energinivån.  Det som är så fantastiskt med Ayurveda är att kroppen alltid ger det man behöver  när man gjort en ayurvedsik behandling, detta är enligt min erfarenhet genomgående för alla behandlingar.  Är man i behov av vila och avkoppling, kommer processen att ge denna gåva. Är man utvilad kommer processen att energi, kraft, mental klarhet och perception. Sen kan alla behandlingar kännas helt olika, vilket beror på den pågående helande processen och flödet, som sätts igång i ens kropp. Shirodhara är en av de behandlingar som ingår i  reningsprocessen Panchakarma, eftersom den rensar sinnet.

Kontraindikationer; denna behandling bör EJ ges till de som är gravida,  personer med hjärntumör, feber, illamående, svimning eller mycket svår svaghet.

 

Vamt Välkommen!