Tips för huden i vinterkylan…

Kylan har tagit ett stadigt grepp om oss och nu om någonsin är oljemassagen väldigt viktig  och skön att ge sin kropp, eftersom vi lätt blir torra i huden när kylan gör sig påmind (Vata). Jag gillar vintern, men när temperaturen närmar sig -30 drömmer jag om varmare dagar, eftersom kylan påverkar min kropp genom att jag lätt spänner mig, spänningar som etsar sig fast i min kropp. Detta är dock lätt att åtgärda med olika värmande örter och varm oljemassage. Därför tänkte jag idag tipsa om några oljor som är lite värmande samt några välgörande hemmagjorda ansiktsmasker.

Glöm aldrig att allt man lägger på sin hud, absorberas genom kapillära vener som går direkt ut i blodet!

mist-bee-8899_1920

ARNICAOLJA

Denna olja kommer fån en blomma som heter Arnica, även kallad slåtterblomma/hästfibbla. Denna gula blomma är en gammal traditionell  läkeört och har en lång historia i bland annat den ryska folkmedicinen. Den har värmande egenskaper och användes redan på 1500-talet för att lindra muskelvärk, ledvärk, sträckningar, blåmärken och reumatism. Den kan även lindra klåda och är enligt ny forskning anti- inflammatorisk. Denna olja skall dock inte användas på öppna sår!

Blanda gärna denna olja med avokadoolja. Skall nämligen inte användas ensam.

MANDELOLJA (eko kallpressad – sötmandel)

Mandelolja en basolja, som är mycket populär och omtyckt. Oljan är väldigt mjukgörande och skonsam, bidrar till att huden blir mjuk, len och smidig. Denna (gjord på sötmandel) passar väldigt bra under kalla dagar och väldigt bra när man har torr hud. Rekommenderar den varmt om man är gravid och vill undvika bristningar. Även väldigt välgörande för rynkor och åldrande hud. Denna olja är också att rekommendera om håret är torrt, sägs även vara bra för att förebygga håravfall. Mandelolja är väldigt rik på vitamin E, K och D, samt mineralerna kalcium och magnesium.

Undvik denna om du är nötallergiker.

AVOKADOOLJA

Denna olja är mycket fet och näringsrik. Avokado brukar kallas för ungdomens frukt och det är kanske inte så konstigt med tanke på dess oerhörda välgörande effekt på huden. Denna olja innehåller många fina essentiella fettsyror, samt vitaminerna A, B, D och K. Jättebra mot torr hy och för att skydda sin hud mot kylan. Avokadoolja används även till hudsprickor och solskadad hud.

 

GÖR DIN EGEN ANSIKTSMASK:

Alternativ 1: Återfuktande

1 äggula

1 msk mandelolja (sötmandel)

1 tsk honung

Låt sitta 10 min och skölj sedan. Ger fantastisk näring till huden.

Alternativ 2: Återfuktande

Mosa 1 mogen avokado alternative-906138_1920

1 tsk honung

1 tsk avokadoolja ( kan utelämnas om man ej har hemma)

ev. lite nyponskalmjöl (antioxidantrik)

Låt verka ca. 15 minuter.

Alternativ 3: För åldrande hy

5 droppar arganolja

1 msk naturell yoghurt

1 tsk honung

Låt verka i 15 minuter.

 

Söker du en personlig anpassad olja eller någon av ovanstående, så finns de hemma i min klinik till försäljning. Välkommen!