B17 och mungbönor

Idag vill jag hylla en av mina favoriter, nämligen mungbönan, en fantastisk böna som  kommer från Indien och där anses vara en mycket gammal kulturväxt, med fantastiska läkande och välgörande egenskaper.

mung-bean-flower-919466_1920

Forskaren E. J. Krebs upptäckte att mungbönor innehåller höga halter Amygdalin, även kallad B17, som är mycket effektivt mot cancer.  Tyvärr har denna vitamin försvunnit från den västerländska kosten, men bland folkgrupper såsom eskimåer, hunzafolket och abkhazier har man funnit att cancer är ytterst sällsynt vilket beror på att deras kost är rik på Amygdalin. Något som återfinns i bl.a. mungbönor, hirs, äppelfrö, bittermandel, aprikoser, makadaminötter, chiafrön, vetegräs och linfrö.

Historien om vitamin B17 och behandling av cancer kan man finna så långt tillbaka som år 1843. Det som händer när B17 kommer i kontakt med en cancercell är att det inträffar en  kemisk reaktion där vätecyanid och bensaldehyd producerar ett gift som förstör och dödar cancercellerna, något som inte sker med friska celler. Processen kallas för selektiv toxicitet, där endast cancercellerna förstörs. Detta är bevisat av världens främsta cancerspecialister, som de senaste 30 åren visat sig mycket framgångsrikt på 100.000 patienter, som behandlats i Harold Manner och Mexiko.

seed-945877_1920

Vi groddar regelbundet mungbönor, barnen började i tidig ålder plocka i sig dessa groddar, eftersom de är väldigt lämpliga att sitta och plocka, när man skall lära sig äta. Det bästa är att alla kan lyckas med dessa, det går snabbt och är en fantastisk näringsrik gröda till en mycket billig peng. Rekommenderar att alltid ha en sats igång, eftersom de är goda och försvinner rätt snabbt ner i magen. Ett tips är att lägga dem i smoothie, om man vill boosta riktigt mycket.

GRODDA:

*Skölj bönorna innan blötläggning,  blötlägg sedan de torkade ekologiska mungbönor i ca. 12 timmar. Byt gärna vatten under denna tid, lättast är att ha en liten groddningsburk, så går det väldigt smidigt att skölja. Min mormor använde förr en vanlig glasburk, med ett liten silduk med gummisnodd, funkade super även det.

* När bönorna har svällt, häll bort vattnet och ställ burken lite lutande med locket/silduken neråt. En del lägger över en duk över groddarna, eftersom de menar att det groddas bättre då. Själv tycker jag det går jättebra utan duk.

* Skölj några gånger per dag och när svansarna på mungbönorna är ca. 1 cm så kan man bra äta dem.

* Förvara i kylen, håller 7-9 dagar.

Mungbönorna är även rika på C- vitamin, vilket är bra för att stärka blodkärlen och huden, samt förhindra att kroppens fettämnen oxiderar och härsknar. E-vitamin återfinns även de, en vitamin som anses bevara ungdomen inom oss.

balloons-892806_1920

Oavsett vad som händer i världen, så kan vi hemma i vårt kök göra mycket för oss själva och vår familj för att mota bort allt det som heter cancer. Kostar oss inte särskilt mycket, så låt oss dela med oss av denna kunskap och bekämpa cancer tillsammans!

Återkommer mer fler nyttigheter under veckan!

Kramar