Recept på Ghi

rustic indian gheeSmält 500g ekologiskt smör i en tjockbottnad kastrull på den svagaste värmen.
Låt smöret sjuda i ca. 30-60 minuter.
Ghi börjar bli klart när de vita trådarna inte längre sipprar upp genom smöret.

Det vita skum som kommer upp till ytan skall försiktigt skrapas bort och slängas, lättast är att ta det mot slutet.
Det renade smöret som ligger i mitten silas sedan genom ex. oblekt kaffefilter eller passande silduk.
Den vasselliknande bottensatsen skall du inte ha mer, det är skräpet som man fått bort ur produkten, så släng detta! Det är viktigt att ghi inte bränns vid, då är den oanvändbar.

Ghi förvaras bäst i glasburk med lock. Desto renare ghi är, desto längre hållbarhethar det. Här inverkar också smörets färskhet vid tillagningen.
Eftersom detta är en ren produkt kan den stå flera veckor i rumstemperatur, dock krävs en burk med lock.

Förvaras den i kylskåp så står den flera månader upp till år, vilket jag personligen rekommenderar.

Lycka till med det Indiska guldet!