Bovete

Eftersom jag är väldigt förtjust i örter, tänkte jag berätta om en gammal favorit för mig. Nämligen den ettåriga örten bovete. Trots att namnet indikerar på att det skulle kunna vara ett sädesslag, så är bovete en ört och därmed inte besläktad med spannmål. Bovete är däremot släkt med rabarber. Den är en halv meter lång med kraftig stjälk, har hjärtformade blad och vita/ljusröda blommor.

buckwheat-413558_1280

Denna ört odlades troligen först i södra Sibirien för flera tusen år sedan , men kom med tiden att spridas till både Tibet och Europa. Bovete är rik på mineraler och antioxidanter, den är även en fin källa till B-vitaminer (B1 och B2), kalium, fosfor, zink, järn och magnesium. I en gammal studie från 1955 har man funnit att ett intag på 30 gram per dag kan minska blodtrycket, vilket är rätt logiskt med tanke på att den innehåller bra med magnesium och även kalium. Bra att veta är att bovete har en stärkande och vidgande inverkan på våra blodkärl, således bra för att stärka blodcirkulationen.

Bovete används idag till väldigt mycket såsom gröt, bakning, plättar, redning, i sallader, groddning etc.

couscous-727492_1280

Bovete finns idag i många olika former, såsom gryn, flingor, krossat och mjöl. Min favorit har alltid varit de hela små pyramidformade grynen. Har man inte testat dessa gryn, så är det viktigt att komma ihåg en sak, nämligen att skölja dem i växlande kallt och hett vatten tills vattnet är klart. Anledningen är att det i bovetets skal finns ett rött färgämne, som heter fagopyrin. Är man väldigt känslig kan man få en allergisk reaktion, så skölj dem väl. Man ser tydligt när detta färgämne är borta. Jag rekommenderar alla att göra detta, för jag har nämligen ätit bovete i en annan del av världen där man inte hade sköljt bovetet och det smakade inte gott. Så skölj den alltid.

Min favoritgröt

1 dl sköld bovete

ca. 3,5 dl kokat hett vatten

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver

Lite hackade dadlar alt. osvavlade ekologiska aprikoser

Toppas med en gammal favorit nämligen dadelströ.  Gillar man inte dadlar, skala en banan om du mår bra av dem, riv ett äpple eller päron.

En annan favorit är att ha nötter, frön och bär (hallon/blåbär)

Denna gröt är superenkelt att göra. Du sköljer bovetet kvällen innan och blandar alla torra ingredienser, sen häller du på vattnet och låter stå över natten. Klart på morgonen. Ett tips är att värma den lite, blir godare och är bättre för matsmältningen.

bread-534733_1280

Bovetebröd utan gluten och jäst – 1 bröd

2 dl krossat bovete

2 dl rismjöl

1 dl rismjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

1 dl hela linfrö

1 tsk psylliumfrö

1 dl lingonsylt

3 dl filmjöl/ kesella/ turkisk

1 1/2 msk sötning (ej socker)

Gör så här;

1. Skölj bovetet hett

2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan bovete

3. Rör ihop alla ingredienser

4. Häll upp i en smord form, strö över psylliumfrö

5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca. 50 min

Personligen lägger jag alltid i mera godsaker när jag bakar bröd, även om jag har ett grundrecept. Så testa dig fram med olika goda kryddor, frön/nötter eller rivna rotfrukter.

Önskar alla en underbar dag!

Kram Sofi